Ha most leadod rendelésed, akár már holnap megkaphatod a termékeket!
Kérdése van? +36702000852
A metiláció egy olyan biokémiai folyamat, ami rendkívüli fontossággal bír az emberi szervezet fizikai, mentális és érzelmi egészségének szempontjából is.
A metiláció az emberek (élőlények) azon képessége, hogy a környezet változásaira milyen rugalmasan tudnak válaszolni. Ha egy embernek optimális a metilációja, akkor rendkívül rugalmasan reagál, és pl. a krónikus betegségek kialakulásának esélye gyakorlatilag elhanyagolható.
Ha az adott embernek a metilációja messze nem optimális, akkor az állandó környezeti változásokra nagyon gyengén fog tudni reagálni, ezért jellemzőek lesznek rá a különböző krónikus állapotok.
Szimbolikusan úgy lehetne szemlélteni, hogy a sejtjeink egy ún. metil funkciós csoporttal, mint egy kapcsolóval aktiválni vagy inaktiválni tudnak különböző molekulákat, enzimeket stb. Ehhez viszont szükség van erre a metilcsoportnak nevezett kapcsolóra. Az se jó, ha túl sok van belőle és az se, ha túl kevés. Sajnos szinte 100% az esély, hogy a metilációs folyamatok egyikőnkben sem működnek optimálisan, pedig egészségünk szempontjából meghatározó szerepe van, mert:
Mivel a metiláció nagyon nagy számú folyamat alapját képezi mindenkinél pozitív hatású lehet ennek megtámogatása, illetve optimalizálása. A szervezet optimális működésének biztosítása végett azonban vannak esetek, amelyekben az olyan termékek, mint a WTN Metil Spektrum negatív hatásokkal járhat. Egyszerűen azért, mert ha más helyen is elakadások vannak a szervezetben, akkor a túl sok metilcsoport (kapcsoló) problémát okozhat. Pl. ha jellemző rád a szorongás, vagy aggódó típusnak véled magad, akkor nagy valószínűséggel a szervezeted lassan bont le olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin, adrenalin, noradrenalin. Ilyenkor nem célszerű hirtelen nagy lökést adni a metilációs folyamataidnak, vagyis csak fokozatosan érdemes növelni a metil-formájú anyagokat (pl. B12 – metil-kobalamin, B9 – metil-folát).
Ha a fentieket tapasztalod, akkor a termék használatát érdemes abbahagyni. Amennyiben a tüneteid erősek, akkor B3-vitamin (niacin) szedése ajánlott, ami semlegesíti a szervezet fő metilcsoport donorát és ezáltal semlegesíti a túlérzékenység által okozott tüneteket is.
Fontos: a szintetikus folsav akármilyen kis koncentrációban már rontja a metilfolát képződését, ami viszont elengedhetetlen a metilációhoz. Érdemes tehát messzire elkerülni minden olyan élelmiszert / üdítőitalt, amit folsavval dúsítanak, illetve minden folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt!
A metiláció ösztrogének lebontásában játszott szerepéhez kicsit távolabbról érdemes elindulni, de a lényeg, hogy az ösztrogének lebontásában az ún. COMT enzim az egyik főszereplő.
Fontos megjegyzés, hogy az ösztrogénekhez kell sorolni a környezetünkből a szervezetünkbe kerülő kölönböző toxinokat, amelyeket a szervezetünk ösztrogénként azonosít (összefoglaló nevük környezeti vagy xenoösztrogének). A hatásuk pedig káros a szervezet működése szempontjából.
A különböző ételek/italok, vagy egyéb allergének (pl. macskaszőr, pollen stb) által kiváltott allergiás reakciók hátterében egy ún. hisztamin nevű anyag áll. A hisztamin egy fontos hormon / jelzőmolekula a szervezetünkben, amely hatással van az emésztésünktől kezdve, a központi idegrendszerünkig egy sor dologra. Hatását jellemzően a légutakban, a bőrön, a szív- és érrendszerben, a méhben/petefészekben, az agyban és a bélrendszerben fejti ki. A következő tünetek mögött jó eséllyel hisztaminintolerancia áll (a lista messze nem teljes):
A metiláció más módon is hatással van az emésztőrendszerre. Ugyanis metiláció szükséges a foszfatidilkolin nevű anyag előállításához, aminek szerepe van az epesavtermelődésben. Az epesav befolyásolja a vékonybélben a kémhatást (PH). Ha ez nem elég kicsi (a PH), akkor túlszaporodnak a vékonybélben a káros baktériumok. Pl. SIBO-t okozva. Ezek a baktériumok hisztamint is termelnek ami tovább terheli a hisztaminlebontási útvonalakat, súlyosbítva az egészségügyi kihívásokat. A káros baktériumok ráadásul felveszik a szervezet elől a B12-vitamint (is), így a metiláció hatásfokát is tovább rontják.
A glutation a szervezetünk legfőbb antioxidánsa, amely sokféle reaktív, káros vegyülettől megvéd. Ideális esetben a sejtekben található glutation koncentrációja hasonlóan nagy, mint a glükózé, tehát egy nagyon fontos anyagról beszélünk. A glutation a legfontosabb antioxidáns a májban, ezért nagyon nagy szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban.
Amennyiben a metilációs folyamatok nem működnek optimálisan (leggyakrabban metilfolát (B9-vitamin) és metil-kobalamin (B12-vitamin) hiányában, úgy a glutationtermelődés is csökkenni fog.
A szükségesnél kisebb glutation koncentráció esetén megnő a kockázata a krónikus betegségeknek (neurodegeneratív, szív- és érrendszeri, gyulladásos, immunológiai betegségek, stb.).
A metilációs folyamatok támogatása tehát a természetes glutationtermelődésre is pozitív hatással van, ami a szervezet védelmét növeli.
A nitrogén-monoxid (NO) tágítja az ereket, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Rendkívüli fontosságú a megfelelő keringés, illetve az oxigénellátottság fenntartásában. Ha a szervezet nem termel elég NO-t, akkor jellemzők lehetnek a migrének, de a sebeid is sokkal lassabban fognak gyógyulni. A magas vérnyomás egyik oka is az elégtelen NO termelődés.
A metilációban fontos szerepet játszó metilfolát szoros kapcsolatban van egy biopterin nevű anyaggal, ami a kulszereplő a NO termelődésben (az arginin nevű aminosav alakul át citrullinná, NO képződés közben). A lényeg tehát, hogy amennyiben nem működik jól a metiláció, akkor ennek egyik következménye szív és érrendszeri problémák lehetnek.
HASZNÁLAT (1 adag = 1 kapszula)
Napi 1 kapszula, lehetőség szerint reggeli vagy ebéd előtt. Érzékeny emésztőrendszer esetén étkezés közben.
TÁROLÁS
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tárolandó.
FIGYELMEZTETÉS
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl. A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen. Ha bármely termékösszetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket! A folyadék alapú étrend-kiegészítők használata előtt érdemes bőrpróbát végezni az összetevőkkel szembeni érzékenység kizárása végett. A fül mögötti terület erre kiválóan alkalmas, mert ott nagyon vékony és érzékeny a bőr. Nagyon javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni. Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tejalapú készítményekkel! Amennyiben több étrend-kiegészítőt szedsz, akkor konzultálj szakemberrel, hogy milyen sorrendben célszerű szedned őket ahhoz, hogy ne érvényesüljön a hatóanyagok közötti esetleges kioltó hatás. Használata kúraszerűen javasolt, amennyiben a kezelőorvosod, természetgyógyászod nem javasolta másképp.