Ha most leadod rendelésed, akár már holnap megkaphatod a termékeket!
Kérdése van? +36702000852
Nem utolsó sorban, a jód a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik esszenciális alkotóeleme is. Hiányában csökkenthet a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége, ami pajzsmirigy-alulműködéshez, vagy golyva/strúma képződéséhez vezethet.
Az elégtelen jódellátottság következtében könnyen felborulhat a szervezet egészének hormonális egyensúlya, amely különböző tünetekben manifesztálódhat (pl. nőgyógyászati betegségek, termékenységi problémák, inzulinrezisztencia, mellékvese kimerülés, anyagcserezavarok, hízás, fáradékonyság, stb.).
Fontos tudni, hogy Európa, s ezen belül Magyarország is jódhiányos területnek számít. A termőterület alacsony nyomelem-, illetve jódtartalma miatt az élelmiszerek jódtartalma is kicsi. Sajnos a magyarországi lakosság nagy része a jódban gazdag élelmiszerek (pl. a hal és egyéb tengeri élőlények, algák) fogyasztásában sem jár az élen, amely legalább a jódbevitel egy részét biztosíthatná, így kiemelt fontosságú a jódtartalmú étrend-kiegészítők használata.
Az étrend-kiegészítők esetében fontos termékválasztási szempont a biológiai hasznosulás ismerete. A lehető legjobban-, körülbelül 90%-os hasznosulással - a szervetlen jód (jodid) képes felszívódni, de akármilyen jódformát alkalmazunk is, a szervezet jodiddá fogja azt redukálni mielőtt a vékonybél felső szakaszában megkezdődne a felszívódás folyamata. Érdemes barnamoszatból kivont jódot választani, a barnamoszatok ugyanis kálium-jodid formában tartalmazzák a jódot, de mellette tartalmaznak aminosavakat, amelyek segítik a jód hasznosulását, valamint más ásványi anyagokat, nyomelemeket is, mint pl. a vas, amely a jódmetabolizációt támogatja. A jódmetabolizáció segítése érdekében érdemes figyelmet fordítani a szervezetünk megfelelő C-vitamin és magnézium ellátottságára is.
A jód szervezeten belüli hasznosulása függ attól, hogy van-e jódhiány a szervezetben, mekkora a szervezet jódtelítettsége, illetve milyen növényi eredetű táplálékot fogyasztunk a jódpótlással egyidőben. Egyes növényekben (pl. retek, káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó) megtalálható ún. goitrogén anyagok megakadályozhatják a jód felszívódását, gátolhatják a pajzsmirigy hormontermelését. Fontos tudni azonban, hogy hő hatására eltűnik, vagy jelentős mértékben csökken ez a fajta negatív tulajdonság, így az említett növényeket célszerű hőkezelést követően fogyasztani.
A goitrogéneken túl, a cianokobalamin (B12-vitamin) tartalmú étrend-kiegészítők, dúsított élelmiszerek, italok (gyümölcslevek, müzlik, növényi sajtok, növényi tejhelyettesítő italok, stb.), a nitril funkciós csoport miatt szintén gátolhatják a jód hasznosulását. Érdemes a cianokobalamin tartalmú élelmiszereket és étrend-kiegészítőket emiatt is elkerülni.
FONTOS:
Autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén (Hashimoto), és göbös pajzsmirigy túlműködés esetén is kiemelten fontos szakorvossal egyeztetni a jódpótlás részleteit.
HASZNÁLAT (1 adag = 1 kapszula)
Napi 1 kapszula fogyasztása javasolt, lehetőség szerint étkezések között, vagy érzékeny emésztőrendszer esetén, étkezés közben.
TÁROLÁS
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tárolandó.
FIGYELMEZTETÉS