Ha most leadod rendelésed, akár már holnap megkaphatod a termékeket!
Kérdése van? +36702000852
A glutation a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsaként kulcsszerepet játszik a mitokondriumok (a sejtek energiatermelő egységeinek) védelmében, és a sejtek élettartalmának a szabályozásában is. A mitokondriumokban lévő antioxidánsok közül a mitokondriális glutation a fő védelmi vonal abban, hogy elkerülhetőek legyenek a működési zavarok és a sejthalálhoz vezető oxidatív módosulások.
A szervezetben lévő glutation lehet:
1. Sejten belüli (intracelluláris) glutation, melynek fő feladata a mitokondriumok védelme és a sejthalál szabályozása. 2. Sejten kívüli (extracelluláris) glutation, mely legfőképpen a szervezet méregtelenítési folyamatainak támogatásában vesz részt az antioxidáns védelem biztosítása mellett.
A környezeti hatások, a stressz, a megerőltető fizikai munka általi hatások mind eleve nagyobb glutation felhasználásra késztetik a szervezetet, így hamar kialakulhat a glutationhiány, aminek következtében különböző tünetek jelenhetnek meg.
A gyakorlati megfigyelés:
Komolyabb sérülések vagy betegségek esetén a szervezet glutation felhasználása annyira megnő, hogy azt a szervezet nem győzi pótolni. Megállapítható, hogy minden komolyabb krónikus betegség (pl. szívbetegségek, rosszindulatú folyamatok, 2-es típusú cukorbetegség, Alzheimer kór, áteresztő bél szindróma, stb.) glutationhiánnyal jár együtt.
Autoimmun betegségek (pl. Hashimoto) degeneratív folyamata során károsodnak a sejtek mitokondriumai. A klinikai gyakorlati tapasztalat az, hogy akinek a glutation előállítási és újrahasznosítási rendszere egészséges, annál gyakorlatilag nem alakulnak ki autoimmun betegségek.
Az öregedés folyamata is a glutation aktivitás csökkenésével jár. Megfigyelték, hogy akiknél a kognitív funkciók hanyatlása tapasztalható, azok szervezetében alacsonyabb a glutation szintje.
1. ha megtámogatjuk a glutation szintézist a szervezetünkben, 2. ha gondoskodunk a glutation újrahasznosítási ciklus kielégítő működéséről, 3. ha kívülről pótoljuk a glutationt.
1. A glutation szintézis támogatása A szervezet saját glutationtermelő folyamatához szükséges létfontosságú anyagokat juttatjuk be, és ezáltal egy jól működő szervezet (pl. megfelelő mennyiségű fehérjét, vitaminokat: pl. B12-vitamin, folát (B9-vitamin), aminosavakat: glutamin, glicin, cisztein, stb) képes lesz saját maga előállítani a glutationt, és megfelelő mennyiséget biztosítani belőle.
2. A glutation újrahasznosítási ciklus megfelelő működésének biztosítása Ahhoz, hogy jól működjön az antioxidáns rendszerünk és a szervezetünk glutation szintje folyamatosan megfelelő legyen, a jól funkcionáló glutation szintézis mellett szükséges az is, hogy a szervezeten belül zajló glutation újrahasznosítási ciklus is zökkenőmentesen működjön.Leegyszerűsítve a lényeg az, hogy a glutationnak két fő formája létezik: a redukált glutation és az oxidált glutation. A redukált forma az aktív, és oxidált formává alakul működés közben. Majd az oxidált formának újra redukált állapotúvá kell „regenerálódnia”, hogy ismét működőképes legyen. Az átalakulásokhoz B2-vitaminra és szelénre van szüksége a szervezetnek.
3. A glutation kívülről történő pótlása Az orálisan (kapszulában/tablettában) bejuttatott glutation hatékonyságáról ellentmondásosak a megfigyelések. A kapszula, tabletta vagy akár liposzómás* folyadék-formában, orálisan bevitt glutationnak csak kb. 10-15%-a hasznosul. Ennek az az oka, hogy a gyomorban lévő peptidáz nevű emésztőenzim gyorsan elbontja a glutation molekulát. Amennyiben valaki így pótol glutationt, akkor számítson erre. A gyomor és az emésztés lebontó folyamatait kikerülve az intravénás, a nyálkahártyán felszívódó cseppentős formában történő, vagy a bőrön keresztüli (transzdermális) glutationpótlás viszont hatékony lehet. A glutationt ha kívülről pótóljuk, figyelni kell arra, hogy a készítményben redukált formában legyen a hatóanyag. Ezen felül az S-acetil-L-glutation forma az, ami nagyobb stabilitással rendelkezik (mint a tiszta redukált glutation), ezáltal jobb hatásfokkal tud felszívódni. Ezt a molekulaformát egyébként borsos ára miatt ritkán használják.A legtöbb szakirodalmi tanulmány szerint, a szervezetünkbe kívülről bevitt glutation nagyon kis hatásfokkal tud a sejtekbe bejutni (mert ún. termodinamikailag kedvezőtlen ez a folyamat). Ezen nézetek alapján a sejten belüli (intracelluláris) glutationszintet nehéz megnövelni glutation tartalmú készítménnyel. Azáltal viszont, ha a sejtek saját glutation-termelődését és a glutation újrahasznosítási ciklus hatékonyságát növeljük már könnyen lehetséges! Ezt főleg olyan esetekben érdemes figyelembe venni, mikor a betegség folyamatainak hatására a mitokondriumok (sejten belül) is sérülhetnek (pl. autoimmun folyamatok, áteresztő bél szindróma stb). Ilyen esetekben a kívülről bejuttatott kész glutation pótlása mellett, kiemelt fontosságú a szervezet saját glutationtermelő és újrahasznosító rendszerének a támogatása is! A szakirodalmi tanulmányok mellett vannak olyan gyakorlati, klinikai tapasztalatok is, amelyek a külső forrásból történő glutationpótlást hatékonynak tapasztalták a sejtvédelem területén, vagy akár autoimmun folyamatokban. Ezt azért írjuk le, mert jól példázza, hogy világunkban a dolgok nem csak fehérek vagy feketék.
HASZNÁLAT (1 adag = 1 kapszula)
Napi 1-2 kapszula fogyassz, lehetőség szerint étkezések között, vagy érzékeny emésztőrendszer esetén étkezés közben.
TÁROLÁS
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
FIGYELMEZTETÉS